HTML

Galéria Élet

Blogunkban azt mutatjuk be, hogy milyen egy galériában művek közt élni, hogyan változtatja meg a művészet az ember életét az utolsó pontig. Arról is írni fogunk, hogy mi mit gondolunk a magyar művészeti életről. A blogot az Artitude Galéria munkatársai vezetik.

Friss topikok

Linkblog

Galériák, festmények 2009-ben

2009.01.04. 14:18 Rung András

Sokan jósolnak blogjaikban a szakterületüket tekintve, így most én is leírom, hogy mit várok 2009-től a magyar képkereskedelmet illetően.

Korábbi trendek erősödése
Biztos ebben az évben is folytatódik a sikeres antikosok (Kieselbach Tamás, Virág Judit) terjeszkedése a kortárs műkereskedelemben. A folyamat teljesen érthető. Fogynak az értékes régi művek, ezért célszerű új területeken is megjelenni.

Ez még annak is köszönhető, hogy a vásárlás szempontjából már aktívnak számító 30-asok nem érdeklődnek a poros antikok után. A bútorok még szószó, de régi harmadvonalbeli képeket nem akarnak venni. Az igazán jó munkák pedig ha vannak, akkor pár millió után kezdődnek.

Érdekes, hogy a két személy máshogy közelíti meg a kortársat. Virág Judit saját magát viszi tovább, míg Kieselbach Tamás mellett névként jelent meg Einspach Gábor, aki a cég kortárs "üzletágát" képviseli. Természetesen még csak biztonságos nevekkel kísérleteznek, csak befutott jól elismert kortársakat képviselnek magas árakon.

A galériák is lassan kezdik felismerni, hogy a web nem teljesen értelmetlen dolog. Jó weblapokat, hatékony ergonómiát nem várok, de talán mindenkinek lesz weblapja, és azt hébe hóba frissíteni fogja.

A Várfok továbbra is a vezető név marad 2009-ben. Előnyük és presztizsük akkora, hogy ebben az évben biztos nem fogja azt a konkurencia megkezdeni. A szabadúszó tanácsadók szerepe kicsit talán visszaszorul, mert mindenki inkább a megbízható, kézzelfogható cégekhez szeretne inkább fordulni.

A fiatalok egyre jobban a fókuszba fognak kerülni, mivel tőlük még racionális áron lehet venni jó műveket.

Változások
Galériák tekintetében nem számítok nagy bezárásokra. Aki a pályán van, az kemény játékos. Vagy elszánt és kiböjtöli a válságot, vagy másból él. A hobbigalériákból persze egy kettő be fog zárni, mert nem jön a profit, és sok a munka.

A művészek közül viszont többen abba fogják hagyni a festést. Idén biztos kevesebb képet lehet eladni. Azok, akik másból is élnek kevesebbet vagy egyáltalán nem fognak dolgozni, mert nem lesz rá idő.

Valamiből meg kell élni és 2009 nem a műkereskedelem éve lesz. Válság idején visszaesik a luxustermékek iránti kereslet, és ma Magyarországon nem a középosztály vásárol, hanem csak az elit.

Több esemény is lesz. A galériák próbálják felhívni a sajtó figyelmét, mindent megtesznek, hogy hirdetések helyett ingyenes eszközökkel kapjanak publicitást.

Kevesebb vevő is lesz.
Főleg a lakásba műveket vásárló gazdag, de nem dúzsgazdag emberek tűnnek el. Ők vagy posztert vesznek, vagy inkább egyszerűen csak üresen hagyják a falakat és arra hivatkoznak, hogy ez klassz, minimál design (hiába járt le a minimál ideje pár éve). A gyűjtők továbbra is vásárolgatnak, de kevesebbet, mert a válság miatt eluralkodik az általános rosszkedv.

 

Szólj hozzá!

Címkék: galéria festmény válság 2009 recesszió eladás műkereskedelem műalkotás

A bejegyzés trackback címe:

https://galeria.blog.hu/api/trackback/id/tr66856903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása